România la mondiale! [RO]

Costin Gache - castigator DRWC_optNu, nu la fotbal. Din păcate! Dar mai sunt şanse… Până atunci vreau să vă povestesc despre cea mai recentă reuşită a barmanilor români şi anume calificarea în finala mondială de bartending.

Pentru cei care nu ştiau, există şi concursuri pentru barmani, care mai de care mai complexe, care îţi testează limitele şi care sunt menite să te scoată din zona de comfort. Dacă crezi că eşti un barman bun şi prepari cocktail-uri bune, ce ai zice să vii şi să le prepari în faţa celor mai buni barmani din lume? Unii cu o experienţă de peste 50 de ani în domeniu… Asta da provocare!

România este plină şi ea de barmani profesionişti, oameni talentaţi, muncitori care au un singur scop şi acela de a oferi o experienţă oaspeţilor săi. Acesta este un aspect foarte important, care a început să fie din ce în ce mai prezent, la majoritatea competiţiilor de profil iar unul din criteriile pentru care este evaluat un barman este acela al ospitalităţii.

Luna trecută, la Cluj, a avut loc finala naţională a concursului “Diageo World Class”, unul dintre cele mai mari concursuri pentru barmani,din lume. În fiecare an, aproximativ 15 mii de barmani se înscriu la acest concurs, dintre care doar 50 ajung în marea finală, unde doar 1 va primi titlul de cel mai bun barman din lume.

Pentru a participa la concurs, este nevoie să te înscrii pe o platformă online, după care să participi în 2 probe naţionale practice în care ai de preparat 2 cocktail-uri.

Prima probă de anul acesta a fost “Fruits and plants” în care trebuia să prepari un cocktail care să conţină fructe şi/sau plante iar a doua probă a fost “Cuisine meats cocktails” în care băutura preparată trebuia să aibă legătură cu gastronomia.

În România au fost peste 40 de participanţi la ambele probe iar primii 12 barmani cu cele mai bune punctaje, au intrat automat în finala de la Cluj. Dintre aceşti 12 finalişti, 3 au fost din Braşov: Ioana Nechifor, Lucian Turcu şi Andra Drăgan, care ulterior a prins podiumul, ocupând poziţia a 3-a. Felicitări!

Finala s-a desfăşurat pe o perioadă de 2 zile, în care barmanii au trecut prin 5 probe separate. În prima zi, prima proba a fost “Road to Miami” în care barmanii trebuiau să prezinte o băutură care să reprezinte România şi Miami în acelaşi timp. Mai departe “Retro/Future Martini” a fost proba în care fiecare barman trebuia să prezinte doua variante de Martini, una din trecut şi una din viitor iar ultima probă din ziua 1 a fost cea de “Signature” în care fiecare barman putea să facă o băutură semnătură proprie.

După prima zi, 5 barmani au mers mai departe în marea finală unde îi aşteptau 2 probe foarte grele: cea de gastronomie şi cea de preparare cocktail-uri viteză.

A doua zi, barmanii din prima probă au fost aşteptaţi de un chef de renume care le-a pregătit nişte preparate culinare foarte interesante iar ei trebuiau să aleagă de acolo 1 fel de mâncare şi să creeze un cocktail care să complimenteze acea mâncare.

În a doua probă, fiecare concurent a avut la dispoziţie 8 minute pentru a prepara 8 cocktail-uri complete, preparate prin metode diferite în care trebuiau deasemenea să înteracţionez cu juriul şi cu publicul.

Una peste alta, a fost o finală nebună, plină de emoţii, râsete, plânsete, dar ca în orice concurs, nu putea să câştige decât unul singur, iar acela a fost Costin Gache, care va reprezenta România în luna Septembrie în finala de la Miami unde se va confrunta cu cei mai buni barmani din lume! Felicitări Costin şi nu în ultimul rând, tuturor participanţilor: Călin Ioaniciu, Dorin Şimo, Ioana Nechifor, Magda Emanuel, Mihai Androne, Lucian Turcu, Sergiu Biriş, Andra Drăgan, Cristi Juhasz, Paul Chiş şi Coloji Horea! Datorită vouă, România este pe harta lumii bartending-ului!

Toate cele bune,

Mihai

mihai.fetcu@bardome.ro

No Comments Yet.

Leave a comment