Salvând lumea de la punctul 0 [RO] – continuare

1_opt

"continuarea discuţiei mele cu Lorand, cel care a reuşit într-un timp foarte scurt să ne schimbe percepţia despre microverdeţuri şi modul cum funcţionează lumea, la un prim nivel"

Tot uitându-mă prin “inventarul” tău cu seminţe, am observat foarte multe specii care nu sunt de la noi din ţară. Ce ai de gând să faci cu ele?

Este vorba despre un alt proiect la care lucrez acum cu încă un colaborator, prin care vrem să asigurăm şi celorlalţi care vor să obţină seminţe de calitate, fie ca hobby sau la nivel comercial. Eu personal nu am avut parte. Când am început acest drum, am seminte_optplecat de la premiza că seminţele din România sunt bune şi mă pot folosi de ele, dar din păcate, realitatea este alta. Nu avem grijă de seminţele noastre, nu le păstrăm, nu le îngrijim iar astăzi tot ceea ce se găseşte pe piaţa din România (cu mici excepţii) sunt aduse din exterior, din ţări precum Olanda, Italia, Ungaria, etc. Situaţia este foarte îngrijorătoare, deoarece dacă o să continuăm tot aşa, în câţiva ani putem să ne confruntăm cu o pierdere a spiritului românesc în ceea ce înseamnă seminţele autohtone.

Care este aproximativ preţul cu care poţi vinde în momentul de faţă o mini caserolă cu plante?

 Nu am stabilit un preţ pentru că în momentul de faţă nu facem decât să încercăm apele. Vrem să vedem care este reacţia oamenilor care încearcă produsele iar după ce vom avea totul foarte bine definitivat, ne vom ocupa şi de monetizare. În momentul de faţ㸠concentrarea este pe experienţa pe care plantele pot să o ofere tuturor oamenilor. Dacă tot am ajuns să abordăm acest subiect, recomandarea mea pentru toţi cei care au măcar un petic de pământ ar fi să planteze ceva. Din punct de vedere financiar, poate fi cea mai bună investiţie! Iei o sămânţă care costă 0,000(...)08 bani, o pui în pământ iar dacă este cultivată cum trebuie, se poate transforma într-o roşie, pe care o poţi “vinde” cu 80 de bani. Vorbim de un profit imens. Interesant, nu?

Odată ce ai acaparat cererea dintr-un oraş, ce vei face dacă vei fi solicitat şi în alt oraş?

M-am tot gândit şi la acest lucru şi am câteva idei care deja se conturează în acest sens. Pe scurt, vreau să fac un “Uber4Food”. Practic ce face “Uber” pentru industria transportului, acelaşi lucru vreau să îl fac şi eu pentru leguminoase şi plante. Dacă voi fi solicitat şi în alte oraşe, soluţia cea mai simplă ar fi să replic modulele în care cresc plantele şi în alte oraşe. Aceeaşi infrastructură, aceiaşi parametri, ca cei de acolo să se poată folosi de ele. Este mult mai simplu decât să transport plantele pe care le cresc aici pentru că odată ce ajung la maturitate trebuie consumate cât mai repede şi în cele mai bune condiţii, lucru pe care nu îl poţi obţine mereu cu o firmă de transport sau curierat. Targetul nostru principal fiind Braşovul, urmat de Cluj şi Bucureşti.

basilicum_opt

Având în vedere că ai ajuns cu recoltele la maturitate deplină, care a fost “feedback-ul” pe care l-ai primit până acum de la cei cărora le-ai dat monstre?

Feedback-ul până acum a fost foarte bun. Oamenii sunt surprinşi când încearcă pentru prima oară produsele noastre, pentru că nu se aşteaptă ca ele să vină dintr-un mediu controlat, ci de afară. La început, unii dintre ei au fost reticenţi, dar după aceea şi-au dat seama că nu au de ce să se teamă. Când vine vorba de micro plante, este nevoie de o singură înghiţitură ca să îţi dai seama dacă este ceea ce trebuie sau nu.

Ce ne poţi spune despre solul în care creşti micro verdeţuri? Este un sol natural, este cumpărat, este modificat?

Nu este modificat. Este un sol natural, bogat în nutrienţi şi enzime. Ideea de bază în creşterea micro verdeţurilor este ca pământul să fie organic şi nefertilizat. Am uitat să spot_optmenţionez, noi folosim ZERO pesticide. În comerţul larg, se poartă acest lucru, majoritatea legumelor, fructelor şi ierburilor pe care le consumăm au avut parte de aceste pesticide sau mai nou au fost făcute cu ajutorul îngrăşămintelor sintetice, nenaturale, din motive pur financiare. Mai mult decât atât, dacă privim lucrurile şi din punct de vedere demografic, în momentul de faţă suntem 7 miliarde de oameni pe planetă iar în 2020 vom fi 9 miliarde. Ideea de bază este că NU FACEM FAŢĂ LA MÂNCARE! De aceea, pe zi ce trece apar tot mai multe plante modificate genetic, dar din păcate, acest lucru este în defavoarea noastră, a populaţiei.

Iată deci, un alt motiv pentru care să optaţi pentru nişte plante crescute, corect, zic eu.

Care este cel mai mare duşman al plantelor crescute de tine?

Fiind crescute în interior, nu prea au duşmani, sunt ferite de pericolele externe. Eu în schimb, am avut o situaţie în care am fost “invadat” de nişte musculiţe care au vrut să pună stăpânire pe plantaţia mea dar am folosit nişte gărgăriţe pentru a le alunga. Nu am vrut să folosesc pesticide, tocmai din ideea, de a nu perturba ecosistemul creat şi nu recomand la nimeni să folosească substanţe chimice asupra plantelor crescute de orice fel.

Câtă apă foloseşti pe parcursul unei zile pentru a le oferi plantelor tale?salata_opt

Foarte puţină. Ca să vă faceţi o idee, pentru toate plantele la un loc pe care le am aici, folosesc undeva la 1m³ de apă pe lună. De exemplu, o salată consumă 3-4 L de apă pe toată durata vieţii. Mai mult decât atât, pierderea de apă este mult mai mică deoarece
planta îşi ia exact cât are nevoie. Dacă am fi să udăm o plantă din grădină, cea mai mare parte din apa folosită va ajunge înapoi la pânza freatică, (deseori alături de
îngrăşăminte dăunătoare asta fiind principalul motiv pentru care avem probleme cu apa murdară şi nepotabilă) şi nu la plantă, pe când în interior, toată apa ajunge la ea astfel având zero pierderi şi păstrând pământul preţios curat.

Ce planuri ai de viitor?

Vreau să continui să fac acest lucru şi mai mult decât atât vreau să ofer societăţii ideologia mea de a învăţa să ne cultivăm propria hrană şi să nu depindem aşa de mult de consumatorism şi capitalism. Vreau să lucrez în continuare la ideea de a construi acel “UBER4FOOD”, pe care să îl folosesc în scopuri benevolente. Vreau să găsesc metoda perfectă prin care să pot muta tot ceea ce am aici, în condiţii rapide şi cât mai eficient, oriunde în lume. Aici mă refer la ţări care sunt subdezvoltate, populaţii care nu au acces la hrană, etc.

Gândiţi-vă puţin la evenimentele ce au zguduit lumea doar în ultimul an: cutremure, atacuri, bombardamente etc. În ţări cu situaţii economice perturbate de către război şi light bulb_optfoamete când totul a fost ras din temelii, oamenii de acolo au nevoie de suportul nostru pentru a supravieţui şi pentru a ieşi la liman. În cazul de faţă, un modul ca acesta pe care îl vezi aici, multiplicat de câteva ori, trimis la locul zero, poate salva vieţi. Gândiţi-vă câţi oameni au murit după acele atacuri pentru simplul fapt că nu aveau de unde să îşi procure hrana, apă curată, curent electric şi necesităţi fundamentale pentru un trai minim.Pe scurt, vreau să ofer ceva înapoi umanităţii iar primul punct de plecare în atingerea scopului meu va fi să îmi perfecţionez metodologia de creştere, întreţinere şi multiplicare a plantelor, pentru că ele să stea la dispoziţia oamenilor nevoiaşi.

Lorand, îţi mulţumim foarte mult iar cu un asemenea plan de viitor nu putem decât să îţi urăm mult success!

green like

No Comments Yet.

Leave a comment