Spirit, sugar, water, bitter [RO]

Mihai-Fetcu-3d-render_opt 

Asta este prima reţetă oficială dată publicului larg pentru un cocktail, în anul 1806, de către o publicaţie americană numită “The Balance and Columbian Repository”. La cererea unui cititor care a întrebat ce este un “cocktail”, publicaţia a răspuns:  “este o băutură stimulantă, ce este compusă din: spirit (băutura distilată), sugar (îndulcitor), water (gheaţă) şi bitter (aromatizant).”

Dacă nu aţi ghicit, subiectul pe care îl vom dezbate astăzi este cocktail-ul şi mai ales originea şi legendele legate de această băutură.

Chiar dacă prima definiţie oficială a fost dată în anul 1806, prima versiune printată a acestui termen a fost în data de 20 ianuarie 1798, într-o gazetă londoneză, “The morning post and gazetteer”, într-un articol ce privea cursele de cai. Aici cuvântul “cocktail” făcea o referire la un compus pe bază de ghimbir care era folosit ca şi stimulant pentru caii de cursă. De regulă, pentru a preveni colicile, se făcea un mix din ghimbir, câteva picături de gin şi alte ierburi aromatice şi se oferea ca şi tratament pentru cai.

Acum am terminat datele concrete şi tot ceea ce vă voi prezenta mai departe nu sunt decât nişte legende, care mai de care mai interesante, ce au făcut înconjurul lumii de sute de ani.

Prima legendă vine din lumea medicinei, unde se spune că pe vremuri, doctorii care tratau pacienţii pentru durerile de gât aveau o pană de cocoş (cock’s tail) ce era înmuiată într-o soluţie “vindecătoare” care apoi era introdusă în gâtul pacienţilor. Destul de ciudat, nu?!

O altă legendă face referire la un bar ce era situat într-un port american, ce avea ca şi semn distinctiv un cocoş mare de ceramică aşezat în faţa barului. Toate băuturile ce rămâneau neconsumate din seara respectivă, erau turnate în acel cocoş iar amatorii de “senzaţii tari” puteau să bea din acel mix pentru o sumă mai mică de bani. Cocoşul era prevăzut cu un robinet la coadă (cock’s tail) de unde se putea “savura” mixul respectiv.

Antoine Amédéé Peychaud, o personalitate marcantă din lumea barului, şi-a deschis în anul 1830 o mică farmacie în care vindea un mix format din cognac şi câteva picături de bitter aromatizant care era servit într-un “coquetier”, acel suport de ceramică, folosit pentru ouăle fierte la micul dejun iar prin americanizarea acestui cuvânt a rezultat “cocktail”. Deşi foarte interesantă această teorie, este puţin probabil ca ea să fie adevărată, având în vedere că deja avem o definiţie dată pentru acest cuvânt încă din 1806.

Cea mai plauzibilă legendă care în acelaşi timp este şi cea mai vehiculată, este aceea a faimoasei hangiţe Betsy Flanagan, o binecunoscută eroină a Războiului de Independenţă din America. Se spune că în anul 1770, ea şi-a deschis un han lângă Yorktown ce era frecventat adesea de către soldaţi francezi şi americani. În vecinătatea acestui han, locuia un englez care nu prea era agreat de către Betsy şi aveau mereu conflicte legate de păsările acestuia care îi invadau proprietatea foarte des. Văzând că nu o scoate la capăt cu vecinul, ea le-a pus gând rău păsărilor şi într-o zi, soldaţii veniţi în vizită la han au fost întâmpinaţi în camera principală cu pui rumeniţi  (din curtea vecinului) şi cu o băutură specială (numită “Bracer”) ce era decorată cu pene de cocoş.

Soldaţii fiind suprinşi de faptul că Betsy şi-a dus la îndeplinire planul propus, au propus un toast şi au exclamat de 3 ori: “Vive-le-cocktail”, după care au început să petreacă până-n zori.

Există foarte multe legende legate de provenienţa acestui termen, însă ceea ce ştim sigur este faptul că în prezent un cocktail ar putea fi clasificat drept o băutură compusă din două sau mai multe elemente alcoolice sau non-alcoolice, cu densităţi apropiate sau diferite, aceste elemente putând fi sub formă de distilate, lichioruri, juice-uri, piure-uri, siropuri, fructe, legume, ierburi sau mirodenii şi care se prepară prin cel puţin una din cele 9 metode de preparare a cocktail-urilor.

Acestea fiind spuse, sper că v-am lămurit câtuşi de puţin legat de originea acestui termen iar acum puteţi să mergeţi mai încrezători la barmanul dumneavoastră preferat pentru a-i cere să vă prepare un cocktail! J

Toate cele bune,

Mihai

Articolul original îl găsiţi aici!

No Comments Yet.

Leave a comment