M-am decis să abordez de data aceasta un subiect foarte delicat din lumea barului şi anume oul. Sunt foarte mulţi oaspeţi care atunci când aud de acest ingredient într-un cocktail, o iau la fugă…La propriu! :>
Există o “frică” preconcepută legată de ouăle din comerţ şi m-am gândit că ar fi timpul să facem puţină lumină în acest caz. Există reţete de cocktail-uri ce au ou în compoziţia lor, absolut delicioase, unele datând de peste 160 de ani…
Prima preconcepţie legată de acest ingredient este faptul că te poţi îmbolnăvi de salmonella. Într-adevăr, există acest risc, dar statistic este de 1 la 20.000, asta însemnând că 1 ou din 20 000 este infectat cu acest virus.
Pentru a contracara acest lucru, fiecare local şi-a luat anumite măsuri de precauţie, tocmai pentru ca dumneavoastră să fiţi în afara oricărui pericol.
În primul rând, fiecare ou ce intră într-o unitate de alimentaţie publică, este spălat foarte bine cu cloramină şi depozitat într-un frigider la o temperatură constantă, de regulă fiind între +2;+4°C. La această temperatură, bacteriile din oul cu pricina, nu rezistă!
Unul din duşmanii naturali ai virusului de salmonella este acidul citric, care se găseşte din abundenţă în citrice, în mod special în lămâi şi lime care sunt indispensabile în orice reţetă pentru un cocktail de asemenea anvergură.
Mai mult decât atât, alcoolul “ucide” tot în calea sa iar cu cât tăria alcoolică este mai mare, cu atât mai bine şi ştim bine cu toţii că nu există reţetă de cocktail fără alcool.
Revin pentru ultima dată la subiectul legat de temperatură şi vreau să aduc o completare. Temperatura optimă pentru dezvoltarea agenţilor patogeni din salmonella este de 7°C iar cel mai bun lucru pentru a combate acest lucru este cu ajutorul gheaţii!
Dacă alegeţi o băutură ce conţine ou, atunci cel mai probabil ea va fi preparată cu ajutorul shaker-ului de bar. Una din condiţiile esenţiale pentru folosirea acestui instrument este ca el să fie plin de gheaţă. Odată executată corect metoda de preparare, temperatura lichidului (cocktail-ului) dinăuntrul lui este undeva la +2;+3°C iar la acest nivel, sunteţi în zona sigură!
Acestea fiind spuse, sper că v-am redus câtuşi de puţin “teama” de ouă şi vă invit să exploraţi alături de barmanul dumneavoastră preferat, cele mai interesante reţete de cocktail-uri ce conţin ouă.
Recomand să încercaţi un “flip” ori un “fizz” sau de ce nu, chiar un “eggnog”!
Spor la treabă,
Mihai
Articolul original îl găsiţi aici!