Salutare!
Nu cred că exista cineva care să nu fi auzit măcar o dată de tequila. Acea băutură mexicană cu care intrăm în contact încă de pe vremea studenţiei şi pe care o servim în mod ritualistic la shot, cu sare şi lime.
Deşi este cunoscută mai peste tot această băutură, ei bine, să ştiţi că Mexicul produce mai multe băuturi alcoolice şi una dintre cele mai des confundate cu tequila este mezcalul. Există chiar o melodie de la celebrul rapper “Ombladon” ce are următorul vers: “Eu plutesc în alcool ca viermele-n tequila”.
Bineînţeles, atât el cât şi mulţi alţii fac o confuzie. Tequila nu a avut, nu are şi nu va avea niciodată un vierme în sticlă ci distilatul care (încă mai) conţine aşa ceva este mezcalul.
Deşi ambele distilate sunt din Mexic, o prima diferenţă între ele o face zona geografică în care se produc. Pentru tequila, sunt 5 zone acceptate de către guvernul mexican, iar mezcalul se poate face oriunde pe teritoriul Mexicului, în afară de cele 5 zone. Ca şi un punct de reper, cele mai cunoscute mezcaluri le putem găsi în jurul oraşelor Oaxaca, Durango, Zacatecas şi Guerero.
Mezcalul se poate face din 28 de tipuri diferite de agave, pe când tequila se produce exclusiv din agave albastre. (Agave tequiliana weber azul).
Un lucru distinctiv în producerea mezcalului este faptul că agavele odată recoltate, sunt gătite în cuptoare subterane, lucru ce se va resimţi ulterior în gustul final al băuturii.
Ca şi metodă de producţie, mezcalul în mod tradiţional este distilat în alambice de cupru sau lut, pe când tequila poate să fie distilată şi în alambice de oţel inoxidabil.
Mexicanii nu servesc mezcalul la shot cu sare şi lămâie, ci îl servesc *neat* (nediluat la temperatura camerei) în nişte vase speciale de lut numite “copitas”.
Celebrul vierme “gusano” se regăseşte din fericire, în doar câteva brand-uri. Spun asta pentru că dacă vedeţi o sticlă de mezcal ce are acel vierme înăuntru este un semn că poate ar trebui să beţi altceva. De regulă, brand-urile de calitate inferioară sau care “au ceva de ascuns” recurg la aceste metode, ascunzându-se după o veche strategie de marketing. Legenda “spune” că viermele acela este înzestrat cu puteri supranaturale iar persoana care va bea ultima porţie din sticla respectivă are “obligaţia” de a consuma şi viermele pentru a beneficia preţ de câteva clipe de puterile supranaturale ale zeităţii Mayahuel, protectorul sacru al plantaţiilor de agave.
Un alt aspect important legat de mezcal este că nu este confundat doar cu tequila ci mai nou este asociat şi cu mezcalina, un alkaloid psihedelic ce este prezent in peyote, o specie de cactus ce creşte în Mexic. Confuzia ar putea apărea în primă fază de la faptul că de multe ori, plantele de agave sunt confundate cu cactuşii, lucru care nu este adevărat.
În ultima perioadă, interesul pentru mezcal a crescut la nivel international iar în Europa au început să apară tot mai multe baruri specializate pe acest timp de băutură, unul dintre ele fiind “El Copitas Bar” din Sankt Petersburg care a fost nominalizat drept unul dintre cele mai bune 50 baruri din lume anul acesta.
Braşovul din fericire are o listă destul de mare de baruri unde puteţi să vă bucuraţi de această băutur㸠aşa că nu rămâne decât să mergeţi la barmanul vostru preferat şi să îl rugaţi să vă îndrume spre cea mai apropiată sticlă de mezcal. Credeţi-ma, nu veţi regreta!
Spor la (de)gustat,
Mihai
Articolul original îl găsiţi aici!