Jerry Thomas [RO]

jerry-thomas-picPe numele său complet Jeremiah P. Thomas, "Profesorul" cum era numit adesea, a fost un barman American, un pionier în tot ceea ce înseamnă domeniul de bar prezent astăzi. Este considerat a fi părintele bartending-ului modern şi fără doar şi poate, fără existenţa sa, multe dintre băuturile preparate pe care le avem astăzi nu ar exista.

Născut în 1830 în localitatea Sackets Harbor, New York, a fost atras de tânăr de această artă a bartending-ului şi a început să învete cum să mixeze băuturi în New Heaven, Connecticut.

A fost ambitios de la început, lucru ce l-a împins să plece spre California unde a strâns bani pentru a-şi deschide barul său propriu (saloon, cum erau numite pe vremea aceea) şi a inceput să lucreze ca barman, prospector de aur şi menestrel (termen folosit pentru poeţii-muzicanţi din evul mediu).

In 1851 şi-a îndeplinit visul! S-a intors în New York şi a deschis un "saloon" chiar sub Muzeul American Barnum, care la vremea aceea era foarte cunoscut, având câteodată şi 15 000 de vizitatori pe zi.

Dupa un timp s-a hotărât să călătorească şi a început să împartă din cunoştiinţele sale în domeniu prin hotelurile şi barurile din St. Louis, Missouri, Chicago, Illinois, San Francisco, California, Charleston USA şi Europa.

Ceea ce îl caracteriza era stilul nemaintâlnit pe care îl avea, tehnicile cu care prepara băuturile, modul în care era îmbrăcat şi modul cum manipula echipamentul din dotare. Era aşa de renumit, încât într-un timp relativ scurt a ajuns să câştige 100 dolari pe săptămână, mai mult decât câştiga vice-preşedintele Americii în timpul acela.

În anul 1862 a terminat şi a publicat cartea "The Bar-Tender's Guide", (How to Mix Drinks or The Bon-Vivant's Companion), prima carte din acest domeniu publicată vreodată. Este o carte deosebită, ce conţine capitole spectaculoase legate de atitudinea şi tehnica de bar din acea vreme.

Pe langă această carte, Jerry Thomas mai este renumit şi pentru binecunoscutul său cocktail, Blue Blazer, care a pus bazele unei ramuri ale bartendingului modern şi anume flair-ul, show-ul de bar. Aşadar Jerry Thomas este primul barman care a facut un show de bar în istorie!

Ceea ce este interesant la acest cocktail nu este reţeta propriu-zisă, care este destul de simplă (whiskey sau brandy, apă fierbinte, zahăr pudră şi coajă de lamaie) ci tehnica cu care îl prepara.

Se spune că odată în timp ce făcea această băutură, a fost observat de preşedintele Americii Ulysses S. Grant care a fost atât de impresionat, încat i-a oferit un trabuc. (Pe vremea aceea era o onoare foarte mare daca primeai un trabuc de la cineva).

Încă un lucru pentru care Jerry Thomas a rămas în istorie, este cocktail-ul Martinez, care se spune că este strămoşul cocktail-ului modern Martini, el revoluţionând întreaga industrie a bartending-ului. Se spune că a fost creat în 1860 la Hotelul Occidental din San Francisco pentru un călător care se îndrepta spre oraşul Martinez. Nu se ştie sigur dacă este o legendă sau nu, dar se pare că în oraşul Martinez există o statuie ridicată în cinstea acelui călător care a fost în barul lui Jerry Thomas.

Spre sfârşitul vieţii, Jerry Thomas a încercat să speculeze la bursa de pe Wall Street, dar din păcate a pierdut tot şi a ajuns falit. A incercat să se repună pe picioare, deschizând un alt bar dar nu a mai avut aceeaşi notorietate ca a celui pe care l-a deschis prima dată.

În 1885 la New York, a murit de apoplexie la vârsta de 55 de ani, lăsând în urmă două fiice şi o avere incomensurabilă în ceea ce priveşte activitatea sa în domeniul bartending-ului.

 

Comments are closed.