Exista viaţă dincolo de shot-uri? [RO]

Mihai-Fetcu-3d-render_opt “Bună, ce shot-uri ştii să faci?

Poţi să faci ceva roşu? Dar albastru?”

Cererile de genul acesta au început să se intensifice în rândul consumatorilor în ultima perioadă. Dacă până acum singurele shot-uri la care se raportau oaspeţii în baruri erau cel mult cele de tequila, astăzi, “a bea un shot” a devenit *oarecum* un sport naţional, în unele părţi ale ţării fiind locaţii deschise special pentru aşa ceva, care trăiesc şi se întreţin, în mare, din vânzarea de shot-uri.

Un shot nu este decât o băutură în amestec preparată rapid şi servită într-un pahar de mic dimensiuni. Poate simboliza începutul unei seri, sfârşitul ei sau totul între cele două. De regulă este consumat de către cei tineri, reprezentând publicul ţintă când vine vorba de aşa ceva.

Poate fi preparat aproape din orice ingredient, însă cele mai des întâlnite combinaţi sunt cele de alcool + suc + sirop sau cele formate din diferite tipuri de alcool.

Sunt unele care sunt uşor de făcut sau altele care au un grad mediu de dificultate, cel mai adesea fiind preparate prin metoda *layer* (în straturi).

Această metodă de preparare se bazează pe un principiu de bază al lichidelor şi anume că cele cu o cantitate mai mare de zahăr (siropuri, lichioruri) sunt mai dense şi implicit mai grele. Asta înseamnă că dacă am avea un shot format din lichior şi vodka, cea din urmă dacă este turnată uşor (cu ajutorul linguriţei) va rămâne mereu deasupra, astfel rezultând un efect cromatic care de cele mai multe ori este lucrul care atrage la un shot.

Există şi shot-uri flambate, care reprezintă o parte mare din cuantumul shot-urilor vândute deoarece implică artificii pirotehnice ce sunt incluse (eronat) în partea de spectacol în spatele barului.

Dacă tot am ajuns la acest subiect, sfatul meu ar fi să le evitaţi pentru că am fost martor la numeroase cazuri în care o seară frumoasă s-a terminat brusc după ce unul sau mai mulţi invitaţi s-au ars pe faţă în urma consumului shot-urilor cu foc. Este un lucru destul de serios şi mi-ar plăcea ca barurile care vând aşa ceva să facă puţină educaţie prin rândul consumatorilor.

Personal recomand evitarea shot-urilor (de orice fel) pe cât posibil, deoarece pe cât de “frumoase” sunt, pe atât de periculoase. Gândiţi-vă că o cantitate semnificativă de alcool este absorbită în corp într-un timp foarte scurt, organismul dumneavoastră nu poate să îl asimileze atât de repede iar cu cât consumaţi mai multe, cu atât creşte riscul intoxicării cu alcool.

Dacă sunteţi “nevoiţi” să beţi un shot, puteţi opta pentru un shot simplu (vodka, whisky, etc) şi încercaţi să vă hidrataţi cât mai mult. Amestecul de shot-uri cu alte băuturi: bere, vin sau chiar cocktail-uri nu este recomandat din aceleaşi considerente.

Din punctul de vedere al business-ului, a vinde shot-uri este ceva foarte profitabil. Un shot mic (30-40 ml) poate ajunge să coste jumătate din valoarea unui cocktail preparat iar acest lucu se întâmplă într-un timp relativ scurt, de aici şi “bunăvoinţa” barurilor de a comercializa aşa ceva.

Luaţi în considerare toate aceste aspecte, iar data viitoare când mergeţi în barul vostru preferat, rugaţi barmanul să vă explice absolut toate detaliile legate de shot-urile pe care le are în bar. Cine ştie, poate într-o zi, vă va salva viaţa, sau de ce nu, poate le înlocuiţi cu un cocktail bine preparat!

Succes,

Mihai

Comments are closed.