Despre shot-uri şi mănuşi [RO]

Salutare!

Acum vreo 3 ani eram la Bar Convent Berlin (cea mai mare convenţie pentru barmani din Europa) şi stăteam cuminte în locul meu aşteptând să înceapă seminarul lui Joaquin Simo, numit “Pouring Ribbons”.

“Pouring Ribbons” este un bar de success din Statele Unite ale Americii, specializat pe partea de cocktail-uri. Joaquin este cel care a deschis barul şi printre multele detalii legate de barul său ne-a povestit un lucru interesant legat de barurile de acolo. Ne spunea că de fiecare dată când un oaspete venea în barul său pentru prima oar㸠la finalul vizitei primea din partea casei un shot de care era legat o mănuşă chirurgicală umflată cu aer şi o listă cu barurile din împrejurimi unde ar putea să aibă o experienţă plăcută...

Aşadar, oaspetele avea două opţiuni:

  1. să bea shot-ul, să ia lista şi mănuşa şi să plece acasă sau unde era cazat
  2. să viziteze celălalte baruri

Dacă alegea a doua variant㸠în toate barurile de pe listă avea prioritate. Dacă era o coadă mare şi oamenii aşteptau să intre, cel care avea shot-ul şi mănuşa intra direct în local. Acolo trebuia să dea shot-ul barmanului care îl primea în local iar acesta trebuia să îl dea pe gât.

La început nu am înţeles exact acest concept, dar după aceea Joaquin ne-a explicat că era o înţelegere între toţi barmanii din zona respectivă şi fiecare încerca să dirijeze oaspeţii şi către alte localuri pentru a putea să experimenteze din plin specificul fiecărui bar. Era ca un “salut secret” iar cei care veneau în baruri cu acel shot şi mănuşa erau trataţi ca nişte VIP-uri. Nu e rău pentru o primă impresie, nu?

Uimit de acest tip de relaţionare strânsă între barmanii de acolo, m-am întrebat dacă mai există şi alte localuri care fac genul acesta de activităţi şi am rămas plăcut surprins să aflu că sunt foarte mulţi care adoptă acest gen de abordare.

Un alt exemplu care îmi vine acum în minte este barul “Employees Only” care s-a deschis în Singapore acum vreo doi ani. Pentru cei care nu cunoaşteţi povestea acestui local deschis iniţial în S.U.A vă invit să vizionaţi filmul “Hey Bartender”Steve Schneider, actorul principal din acest film care în acelaşi timp este şi cel care a fost trimis să deschidă acel bar, declara mai târziu că din momentul în care s-a aflat în districtul respectiv că se va deschide un cocktail bar de calibru internaţional, toţi barmanii din cele 4 baruri care se aflau deja acolo au venit în întâmpinarea lor şi i-au ajutat cu tot ce au avut nevoie. I-au ajutat la construcţie (pro bono), la partea cu actele, autorizări, traduceri s.a.md. Nu i-au privit ca pe nişte duşmani de moarte ci ca pe nişte parteneri de termen lung care îi vor ajuta la rândul lor să crească traficul în zona respectivă şi fiecare bar avea de câştigat.

De ce vă povestesc toate lucrurile acestea?

Este simplu. Pentru că de foarte multe ori uităm că puterea este la noi, la cei care lucrăm în “tranşee” în această minunată industrie a ospitalităţii. Dăm mai mereu vina pe patroni când de fapt noi suntem cei care ne dorim să moară şi capra vecinului. Ne gândim mereu la noi, cât suntem de buni, ce lucruri frumoase facem şi în modul acesta pierdem imaginea de ansamblu…

Aşa că, data viitoare când vine un oaspete la voi şi vă întreabă ce alte localuri sunt de văzut în oraşul vostru, asiguraţi-vă ca are cel puţin 5 variante unde să meargă şi să aibă parte de o experienţă frumoasă!

Toate cele bune,

Mihai

2 Responses

  1. Dan
    Frumos postul!
  2. Mihai Fetcu
    Mulțumim! Craiova rules! ❤

Leave a comment