Este peste tot în jurul nostru şi în acelaşi timp este cea mai mare necunoscută care a existat vreodată pe pământ! Apa, aşa cum o ştim cu toţii ascunde cele mai adânci secrete ale omenirii şi în acelaşi timp este subiectul numeroaselelor dezbateri a celor mai mari minţi ale lumii.
Pe seama apei s-au scris sute de lucrări iar astăzi o să mă axez doar pe câteva lucruri foarte neobişnuite legate de acest lichid magic.
Apa posedă numeroase proprietăţi şi are foarte multe calităţi, unele inexplicabile pentru minţile ilustre al secolului 21, astfel aceste necunoscute intrând în categoria: anomaliile apei.
Sunt în jur de 41 de anomalii ale apei detectate până în momentul de faţă, dar astăzi eu o să vă prezint doar 4, după cum urmează:
Apa are un punct de fierbere neobişnuit de mare
Ştim cu toţii că apa fierbe la 100 °C dar oare aceasta este temperatura la care ar trebui să fiarbă? Dacă ne uităm mai îndeaproape la compoziţia apei, H20, este formată din două molecule de Hidrogen şi o moleculă de Oxigen, ambele cu un punct de fierbere situat la -251,9 °C pentru Hidrogen şi -183°C pentru Oxigen. Ciudat, nu?
Punctul Triplu
Ştim cu toţii că apa are trei stări de agregare: solidă, lichidă şi gazoasă¸dar ştiaţi că în anumite circumstanţe le poate avea pe toate 3 deodată? Da, aţi citit bine, apa poate fi solidă¸lichidă şi gazoasă în acelaşi timp! Tot ce este nevoie pentru a se petrece acest fenomen este o temperatură de 0,01 °C şi o presiune de 0,006 atmosfere.
Efectul Mpemba
Acest proces reprezintă iarăşi o necunoscută pentru lumea oamenilor de ştiinţă şi se referă la faptul că apa caldă îngheaţă mai repede decât apa rece. Deşi acest lucru se întâmplă zilnic, nimeni nu ştie motivul exact pentru care se întâmplă acest fenomen. Se spune că acest lucru a fost foarte mediatizat începând cu anul 1964, când un elev din Tanzania pe nume Mpemba ce avea de făcut îngheţată pentru un proiect şcolar a observat că atunci când a folosit lapte cald, acesta a îngheţat mai repede decât cel al colegilor săi.
Densitatea apei
Iarăşi un lucru foarte interesant este densitatea apei care atinge apogeul la temperatura de 4°C! Deşi la prima vedere, acest lucru pare nesemnificativ, datorită acestui aspect există viaţa marină. Gândiţi-vă la lacurile care iarna îngheaţă. Ele îngheaţă doar la suprafaţă pentru că odată cu scăderea temperaturii apei, în momentul în care ajunge la 4°C, ea devine mai densă şi automat devine “mai grea”, lucru ce îi permite să “coboare” pe fundul lacului. În modul acesta, vietăţile pot rezista şi ecosistemul marin poate supravieţui iar gheaţa ce se formează deasupra acţionează ca un perete izolator.
Sunt multe necunoscute legate de apă şi probabil o să mai dureze ceva timp până vom desluşi nenumăratele misterele legate de ea. Până atunci nu rămâne decât să bucurăm de ea şi să îi mulţumim pentru că fără apă, nu ar mai exista viaţă pe pământ!
Toate cele bune,
Mihai
Articolul original îl găsiţi aici!