Scara Scoville [RO]

foto_bioSalutare,

Una din noile tendinţe din lumea barului este consumul de băuturi cât mai condimentate. Dacă înainte erau consumate doar băuturi de genul “Bloody Mary”, astăzi cele mai recente mixuri conţin diferite sosuri, tincturi şi ardei iuţi. Fiecare dintre aceste ingrediente amintite, au un anumit nivel de iuţime şi acesta poate fi raportat la un sistem de măsurătoare internaţional, subiectul articolului de astăzi.

Scara Scoville măsoară nivelul de iuţime al ardeilor care este în strânsă legătură cu nivelul de capsaicină ce se regăseşte în compoziţia lor.

Acest sistem de măsurătoare a fost inventat în 1922 de către un farmacist american, Willbur Scoville care era obsedat de mâncarea condimentată pe care o consuma în mod regulat şi vroia să afle “cât de condimentată era”.

Capsaicina supranumită şi “substanţa fericirii” este un compus chimic prezent în ardeii chili ce stimulează terminaţiile nervoase a chemoreceptorilor din piele, limbă şi membranele mucoase. Este incoloră, inodoră şi ca formă poate fi fluidă sau sub formă de cristale.

Atunci când este consumată de organism, creierul eliberează endorfine, substanţe care sunt responsabile de starea de fericire a oamenilor.  Mai mult decât atât, generează apetitul gastric, este bun împotriva stresului şi întăreşte relaţia dintre oameni. Datorită acestui aspect capsaicina este supranumită “substanţa fericirii”. :>

Capsaicina se găseşte preponderant în seminţele, învelişul dar şi în membranele ardeiului, de aceea nu este recomandat să puneţi mâna la ochi sau pe faţă după ce puneţi mâna pe ardeii iuţi.

Scara Scoville porneşte de la 0 şi se termină la 16 milioane unităţi. Pentru a stabili cu exactitate nivelul, se prepară o soluţie de zahăr şi apă care se amestecă cu un extract de alcool şi capsaicină, extras din ardeii iuţi. Se diluează cu apă până ce nivelul iuţimii nu mai este sesizat de către un grup de degustători profesionişti. În funcţie de gradul de diluţie al soluţiei, se stabileşte nivelul iuţimii.

Vă las mai jos un mic grafic cu iuţimea diferitelor ingrediente folosite în industria HoReCa dar şi altele pentru a vă putea face o idee mai bună despre gradul de iuţime al fiecărui ingredient.

Ardei gras – 0 SHU (Scoville Heat Units)

Sos Tabasco – 1000 – 5000 SHU

Ardei Jalapeño – 2500 – 5000 SHU

Ardei iute Jamaican – 100 000 – 200 000 SHU

Spray cu piper – 500 000 – 1 000 000 SHU

Ardei chilli Naga – 1 000 000 SHU

Spray pentru alungarea urşilor – 3 000 000 SHU

Spray folosit de forţele de ordine – 5 000 000 SHU

Sos “Blair’s 16 Million R” – 16 000 000 SHU – cel mai iute sos din lume (certificat de Guiness World Records)

Până data viitoare¸

Toate cele bune!

Mihai

Articolul original îl găsiţi aici!

No Comments Yet.

Leave a comment