Rookie Series: Codrin Boicu

Salutare!

Sunt foarte mulţi barmani printre noi care muncesc, sunt cinstiţi, sunt pasionaţi şi nu vorbeşte nimeni despre ei! Am văzut situaţia aceasta de foarte multe ori, când cei tineri, nu au loc în „spotlight”, din diverse motive. Ei bine, noi aici la Bar D.O.M.E, ne-am gândit să luăm o piatră şi să spargem "acel reflector buclucaş", pentru ca toată lumea să fie văzută la fel.

Avem nevoie constantă de oameni cu care să ne alimentăm pasiunea şi de la care să învăţăm lucruri noi. Chiar dacă sunt mai tineri, cu experienţă mai mică şi nu au desluşit încă toate misterele ce înconjoară lumea barului.

Cu acest gând în minte, am decis să fac această primă sesiune, în care l-am avut drept invitat pe Codrin Boicu, barman rezident la Oddity, Iaşi.

Ce a ieşit, vedeţi în rândurile de mai jos:

Salutare şi îţi mulţumim pentru că ai acceptat invitaţia noastră pentru acest interviu. Pentru cei care încă nu te cunosc, cine eşti, de unde vii şi unde pleci?

Salutare și vă mulțumesc pentru ocazie. Eu sunt Codrin Boicu din Iași, lucrez la Oddity și merg în direcția unei aventuri frumoase.

Eşti văzut ca un „rising star” printre rândurile barmanilor moldoveni şi nu numai. Ce părere ai despre acest lucru şi cum de s-a ajuns la concluzia aceasta?
Sunt de acord cu termenul de “rising”, la partea de “star” sigur va mai dura. Legat de motiv cred că networking-ul datorat Oddity-ului și apariția la seminarii și unele competiții au fost factorii care au contribuit la această opinie.

Cum vezi tu bartending-ul din România la momentul actual?
Văd o industrie la care foarte mulți oameni au lucrat o bună parte din viață să o dezvolte și să se dezvolte în cadrul ei. Mai departe cred că este datoria celor care vin din urmă să ne implicăm și să menținem această ascensiune.

Cum este să lucrezi la Oddity, un bar care din punctul meu de vedere este în top 3 baruri din România? Care este rolul tău în această organizaţie?
Poate că pentru unii o să sune demodat, dar este o onoare. Dacă sau când cineva va face o statistică națională, sigur va include Oddity în acel top. Momentan rolul meu este determinat de propria mea capacitate. Fiecare dintre noi aduce ce poate mai bine pe “tavă”. Mai am mult de muncă dar pe măsură ce evoluez ca persoană și ca barman cred că voi aduce un aport din ce în ce mai bogat pentru bar.

De unde îţi selectezi informaţiile din lumea barului şi cât timp aloci zilnic pentru partea de educaţie?
Sursele erei noastre digitale precum Diffordsguide, Liquor, Imbibe, Punchdrink, YouTube content fără să uităm de autori clasici precum Dale Degroff, Jerry Thomas , Harry Craddock și mulți alții. Timpul pe care îl aloc variază, au fost și zile mai bune și zile mai “rele”. După ce o să îmi stăpânesc timpul mai bine și o să dau la o parte distragerile cred că voi vedea un progres.

Ce crezi că defineşte un barman bun?
Să fie capabil prin cunoștințe generale, cunoștințe specifice ale bartending-ului, carismă și atitudine să creeze o conexiune cu oaspetele cât să se bucure amândoi de o seară faină sau poate chiar mai multe.

Cum este să lucrezi cot la cot cu barmani iscusiţi precum Vlad şi Ionuţ?
Partea cu onoarea am menționat-o deja. Sunt oameni pe care îi respect nu doar din pasiunea și anii investiți în bartending. Ei sunt în treapta a 7-a de viteză și trebuie să calc accelerația ca să le pot fi alături mai departe, dar asta nu înseamnă că nu este o plăcere. (I am talking about you too, Vasileios)

Care sunt planurile tale de viitor?
Momentan am două priorități. Să mă consolidez ca persoană (un proces mai dificil decât credeam) și să evoluez ca barman prin cunoștințe și competiții.

Care este cocktail-ul tău clasic preferat şi de ce?
Întotdeauna beau cu plăcere un Negroni, poate pentru că îmi aduce aminte de un riff pe care l-a avut Oddity dinainte să lucrez aici și de acea perioadă.

Care ar fi sfatul tău pentru cei care ar vrea (după pandemie) să înceapă o carieră în lumea barului?
Sfat îi mult spus venind din partea mea, dar ce le-aș sugera ar fi să nu creadă niciodată că sunt singuri în problemele lor (indiferent că sunt profesionale sau personale) și că noi, restul, suntem mai mult decât dispuși să îi ajutăm să treacă peste și să își atingă potențialul.

Mulţumim Codrin şi îţi urăm mult succes pe viitor!

Acesta a fost primul episod, dacă aveţi ceva cunoştiinţe care muncesc, sunt serioşi, dedicaţi şi implicaţi, trimiteţi-i în direcţia noastră. Nu trebuie să fie neapărat barman, ci şi barista, dar musai să fie relativ la început de drum. Ne-ar plăcea să stăm de vorbă cu ei şi să postăm aici raspunsurile lor!

Toate cele bune,

Mihai Fetcu

No Comments Yet.

Leave a comment