Despre bullying şi alte alea…

Salutare

Acum două săptămâni am început un mic episod pe Instagram stories unde am vorbit foarte puţin despre bullying-ul prezent din industria noastră.

Am fost surprins să văd multitudinea de reacţii ce au fost stârnite de la postările mele, 99% fiind pozitive, ceea ce mă şi bucură.

Sunt multe subiecte care sunt considerate tabu în industria noastră şi cred că este momentul să le dezbatem. Dacă nici acum nu avem timp, atunci nu mai avem niciodată.

Bullying-ul a fost unul dintre aceste subiecte şi vor mai urma. Asta în funcţie de cât de deschişi o să fim cu toţii să le discutăm. Dacă nu, închidem (şi) şandramaua asta şi postăm poze cu pisici, că şi aşa sunt la modă.

Ok, despre bullying! Din păcate nu are un termen în limba română care să reflecte 100% ce înseamnă acest cuvânt aşa că o să ne rezumăm la: intimidare, terorizare, brutalizare, discriminare şi cam tot ce se termină în ...*are. (glumesc)

Aceste fenomene s-au întâmplat în lumea barului de când lumea şi din păcate încă se mai petrec. Mai rar ce-i drept iar prea curând nu cred că se vor stârpi din lumea noastră. Pentru că suntem oameni, pentru că avem defecte, pentru că...dar există totuşi o şansă! Ṣansa să ne schimbăm noi prima oară în mai bine, pentru a nu fi nevoiţi să combatem pe viitor aceste fenomene. Aţi auzit cumva de „Teoria Ferestrelor Sparte”? Am avut nişte cursuri care s-au bazat pe această teorie. Pe scurt, ea funcţionează aşa: elimină răul în forma cea mai mică, pentru a nu fi nevoit să te lupţi cu el atunci când ajunge la maturitate, aşadar cu acest gând în minte ajungem la mantra noastră: „we do not bully and we do not get bullyed”. (scuze, sună mai bine în limba engleză)

Bullying-ul este peste tot. Luăm contact cu el de mici şi convieţuim cu el până murim, dar oare aşa ar trebui să fie? Chiar nu se poate fără el? Răspunsul este în interiorul fiecăruia dintre noi, eu cred că se poate, dar este nevoie ca foarte multe planete să se alinieze. Până atunci nu rămâne decât să ne protejăm iar primul pas ar fi să conştientizăm acest lucru atunci când el are loc.

Bullying-ul este de mai multe feluri iar primul mod la care vreau să fac referire este cel virtual, unde cu toţii suntem „tari în gură” din spatele tastaturii. Asta se întâmplă pentru simplu fapt că nu avem un contact fizic direct cu persoana cu care comunicăm şi atunci „prindem curaj”. 90% din „conflictele” de pe internet nu ar mai exista dacă persoanele ar fi faţă în faţă, pentru că asta este natura noastră. Când nu suntem puşi faţă în faţă cu „inamicul”, prindem curaj.

Ei bine, asta ar fi o primă soluţie să ne protejăm de aceşti „cyber bullies”, să ştim cum funcţionează acest mecanism şi să îl conştientizăm. Pentru mine aşa a funcţionat.

În lumea barului, se întâmplă de regulă atunci când un barman aflat la început de drum face o băutură, o fotografiază, după care o expune criticii pe internet. Fiind la început de drum, este clar că nu deprinde foarte bine tainele acestei lumi şi deseori se strecoară greşeli. De cantităţi, ingrediente, tehnici, prezentare, etc. Ṣtiţi la ce mă refer, pentru că am trecut cu toţii prin aceste momente. Tu pui ceva pe internet, crezând că e ceva ok, eşti chiar mulţumit de ce ai făcut după care urmează o ploaie de „stele”. Nimeni nu s-a născut învăţat, cu toţii am trecut prin aceste momente. Eu la început făceam „latte macchiato” cu lapte rece şi spumă de lapte, „Mojito” prin metoda roll-it, puneam glazură de zahăr la vermut roşu, etc. Pentru că aşa credeam eu că este bine...

Este important atunci când vezi aşa ceva, să nu începi să arunci cu pietre, pentru că primul lucru pe care o să îl faci, este să îi tai aripile celui care a făcut acel preparat. Se va simţi atacat, ceea ce îl va pune într-o poziţie vulnerabilă iar pe viitor nici că nu va mai posta nimic, tocmai pentru a nu trece prin aceeaşi situaţie.

Dacă vrei să îi faci acelei persoane un bine, recomand să o contactezi în privat şi să îi explici cu argumente ce ar putea fi remediat şi de ce. Argumente, nu păreri subiective! Aşa se câştigă încrederea şi se clădeşte o relaţie. Parcă asta ne dorim, nu? Nu acesta este motivul pentru care facem atâtea şi atâtea întâlniri on-line acum?

Acum sunt închise localurile, dar înainte de episodul pe care îl trăim acum, erau câteva locaţii „renumite” pentru genul acesta de atitudine. Cei care intrau în echipă şi nu aveau experienţă erau trataţi inferior, cu superficialitate, marginalizaţi de multe ori şi trebuiau să facă tot felul de munci, care mai de care mai umilitoare. (să numere paie, să care cărămizi, să spele maşina şefului, etc. )

Dacă ajungeţi cumva în situaţia aceasta, aveţi oricând opţiunea să refuzaţi. Din prima, mai ales dacă vi se pare că „task-ul” pe care trebuie să îl faceţi nu este etic. Spuneam şi în alte articole, lucrurile se schimbă atunci când spunem „NU”, nu atunci când spunem „DA”. O dată ce aţi acceptat acest lucru, nu mai este cale de întors.

Am văzut acest lucru atunci când se angajează „ajutorii de bar” sau „Doamne Fereşte”, intră vreo fată în echipa de bar. Am pus ajutorii de bar cu ghilimele, pentru că deşi pentru acest lucru ei sunt angajaţi, nu sunt doar nişte ajutoare de bar. Carne de tun. Sunt oameni la fel ca şi noi, care fac parte din echipă. Mereu am urât termenul acesta, drept pentru care cei care au lucrat cu mine nu au fost niciodată ajutori de bar. Am împărţit sarcinile cât şi atribuţiile. Nu am stat eu să fac băuturi, iar ei să care marfă. Dacă vrei ca cineva să tragă la fel ca tine la căruţă, ghici ce? Trebuie să îl pui în faţă căruţei, la osie, nu să împingă din spate, când tu eşti urcat frumos în ea. „Capisci”?

Când vine vorba de fete, ei bine ele „nu pot să care butoaie”. Am auzit pseudo-argumentul acesta de „n” ori. Zică că lumea barului se rezumă doar la a căra butoaie. Este clar, unele fete nu pot căra butoaie, dar ştiţi ce? Nici nu ar trebui. Nu ar trebui să facă nimic care să le solicite fizic foarte mult!

Faptul că unele dintre ele aleg să facă şi pot face acest lucru, este de lăudat, dar nu ar trebui să fie acesta un criteriu de angajare. Forţa fizică. Roag-o să facă nişte băuturi, să aibă grijă de nişte oaspeţi, să facă un stoc de bar, etc. Cu alte cuvinte, roag-o să facă ce face şi restul lumii şi vezi cum se descurcă.

Era o vorbă, cred că Einstein a zis-o mai de mult: „dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se urca într-un copac, va crede toată viaţă că este prost”.

Sub nici o formă, nu  ar trebui ca o fată să ajungă subiect de bullying din cauza asta. De fapt, reformulez. Sub nici o formă, nu ar trebui ca o fată să fie subiect de bullying. Mai încerc încă o dată. (nu ştiu ce este cu mine azi, nu mi-am băut cafeaua se pare). Nici o persoană nu ar trebui să fie subiect de bullying. „End of story”!

Când vedeţi astfel de comportamente, nu rămâneţi indiferenţi! Chiar dacă vă afectează sau nu. Sesizaţi derapajele şi acţionaţi în consecinţă! De-a lungul acelei săptămâni când am expus situaţia pe Instagram, am primit foarte multe mesaje de la persoane, fete şi băieţi deopotrivă care mi-au spus că se simţeau sufocaţi şi neputincioşi. Oferiţi-vă ajutorul şi fiţi foarte fermi cu persoanele care practică genul acesta de comportament dăunător. De multe ori, cei care sunt „bullied”, nu au curaj să ceară ajutorul, dar dacă ar fi cineva care i-ar întreba, ar accepta acest lucru.

Luaţi legătura cu un manager şi expuneţi-i situaţia. Dacă nu există nici o rezolvare/îmbunătăţire, părăsiţi corabia cât mai repede pentru că este o chestiune de timp până se va scufunda. Încercaţi însă să luaţi cu voi persoanele vulnerabile, dacă puteţi. Cereţi ajutorul mai departe dacă este o situaţie mai gravă. Suntem mulţi şi suntem puternici, împreună!

 În ultimii 12 ani, am văzut foarte multe corăbii scufundate în industria asta. Nu zic că acesta este motivul, nici pe departe, dar într-un loc unde bullying-ul este lăsat să circule de voie, mai mult ca sigur că sunt şi alte lucruri putrede acolo care nu vor avea viaţă lungă.

Toate cele bune,

Mihai Fetcu

P.S: nu este un articol motivaţional, nici nu se vrea, este doar realitatea văzută de mine şi de voi de la firul ierbii. Să fiţi sănătoşi şi nu uitaţi: „we do not bully, we do not let ourselves get bullied”.

No Comments Yet.

Leave a comment