Ei, dragii mei, iată-ne cu chiu cu vai ajunşi ȋn luna lui Răpciune şi sincer să vă spun, nu ştiu cum am ajuns aici…
Parcă ieri era Martie şi se anunța starea de urgență, după aceea a venit Iunie şi “țara s-a deschis”, am ajuns ȋn Septembrie, avem acces din nou ȋn localuri, iar ceea ce mă ȋngrijorează este faptul că parcă văd că mâine vine zăpada şi iar o să ȋi prindă nepregătiți pe ai noştri şi o dată cu prima zăpadă “va veni” şi sfârşitul anului care cel mai probabil ne va prinde ȋn offside pe toți.
De ce?
Pentru că noi nu suntem obişnuiți să gândim pe termen lung, vrem totul acum, iar dacă se poate, dăm şi un tun şi vedem noi după aia.
Acest “după aia” ne omoară pe noi şi am văzut de foarte multe ori acelaşi tipar. Se face un eveniment, ȋn cazul nostru revelionul, se dă chix, iar *după aia* se caută vinovați şi nu soluții, iar dacă mai este ceva ce ne caracterizează pe noi, este faptul că avem memoria (foarte) scurtă.
Da, “douăzecidouăzeci” nu a fost cel mai bun an pentru noi... Ce putem face este să ȋl ȋncheiem aşa cum trebuie şi nu (din nou) cu nişte petreceri mediocre, făcute cu mâncăruri mediocre, băuturi mediocre şi servicii medi-o-..nu. Jalnice, servicii jalnice. Mediocru este un superlativ ȋn cazul de față.
Acestea fiind spuse, credeți că ar fi ok să vorbim acum despre revelion?
Acum? Păi mai sunt 3 luni, sunt atâtea lucruri de rezolvat până atunci, cine are timp de aşa ceva?
Nimeni, ştiu, doar poate ar fi ok să schimbăm acest lucru. Să fim mai organizați, să ne facem temele din timp şi să fim mai mult ȋn slujba oamenilor, doar de asta ne-am deschis o afacere ȋn domeniul acesta, nu? [Fiecare răspunde pentru el]
Dacă mai țineți minte, anul trecut am scris un articol pe tema aceasta (dacă nu l-ai văzut, poți intra aici), care se pare că a rezonat cu multă lume aşa că articolul de astăzi, considerați-l un mic “reminder”, unde o să reiau câteva subiecte.
“Start with WHY”
Nu este doar o carte de-a lui Simon Sinek (pe care vi-o recomand) dar este şi punctul de plecare al acestui eveniment. De ce facem acest revelion? Ce vrem să obținem ȋn urma acestuia? (sper doar ca banii să fie măcar pe poziția a doua) Cine va veni aici? Care vor fi nevoile oamenilor?
Până puneți pe foaie toate aceste lucruri, vin şi eu mai jos cu câteva idei:
Echipa
Nimeni nu are suficienți oameni de revelion. De ce? Pentru că toată locațiile trag de oameni. Ce-i de făcut?
Caută de pe acum! E timp berechet să pui la punct o echipă care să facă față cu brio la petrecerea dintre ani. Discută cu ei, fă un contract, plăteşte un avans şi la revelion eşti asigurat!
“Dar dacă pleacă cu banii şi ne trag țeapă?”
Va exista mereu această posibilitate. De noi ține cum gestionăm acest lucru, cum alegem echipa, cum menținem contactul cu ea şi cum o educăm, formăm şi responsabilizăm.
Locația
Avem timp să stăm pe Pinterest sau pe alte platforme pentru a decora sala aceea ȋn care vor petrece oamenii câteva ore bune. Cu puțină strădanie, cred că putem trece peste binecunoscutele fețe de masă de la nunți, cu acele scaune cu funde...
Vedeți? A adus ceva bun şi această pandemie. Nu a mai fost nevoie să mergem la evenimente pentru a vedea aranjamentele acelea oribile.
Iarăşi, nu trebuie cheltuiți bani mulți. Multe dintre ele sunt D.I.Y sau dacă e ceva mai complex, ghiciți ce? Este timp suficient pentru a găsi o persoană care să execute o lucrare mai complexă .
Mâncarea
Pe hârtie doar fonfleuri, dar ȋn farfurie rateuri... Apropo de acest lucru, ştiți ce ȋnseamnă fonfleuri? Că de multe ori facem o confuzie gravă şi asociem aceste “antreuri menite să păcălească foamea” cu chestii rafinate, “de lux”, etc.
Este nevoie doar de un meniu simplu, dar delicios. La un preț corect. Cu materie primă de calitate. Ştiu că supermarket-urile mari ȋți aduc marfa la uşă şi este mai simplu să faceți aşa de revelion, dar mai ştiu şi faptul că aveți 3 luni la dispoziție să căutați nişte producători locali care fac lucruri mişto. Este timp să vorbiți poate cu vreun bucătar mai renumit, să vă facă un meniu, că acum e mai liber. Este timp suficient să probați meniul propus. Să ȋl ȋmbunătățiți şi/sau să ȋl personalizați.
Puteți căuta veselă mai deosebită, nu neapărat să o cumpărați, dar să o rezervați pentru atunci. Un contact, un contract, un avans, aveți veselă faină! Înțelegeți unde bat?
Nu uitați: porțiile! Nu foarte mari şi din oră ȋn oră cum este aproape peste tot. Gândiți-vă care sunt momentele din cadrul evenimentului ȋn care oamenii vor să mănânce...
Băutura
Firmele de distribuție o duc greu acum. Au fost ȋnchise localurile, ei nu au vândut. Au nevoie să atingă nişte cifre. Ce ar fi dacă ai da o comandă acum pentru o parte din băutura de la revelion sau chiar pentru tot ce ai nevoie?
Alcoolul nu expiră, stă frumos ȋn depozit şi cred că puteți prinde un preț foarte bun.
Mai departe, la fel ca şi ȋn cazul preparatelor culinare, puteți lua legătura din timp cu nişte barmani, puneți la cale nişte băuturi faine, complementare meniului. Vă puteți gândi la strategii, la oferte, la pachete. Este timp!
Puteți lua legătura cu toate departamentele conexe din lumea barului: o să aveți nevoie de gheață, fructe, ierburi, mirodenii, pahare, decoruri, etc. Nu le lăsați pe ultima sută de metri, pentru că aşa fac majoritatea şi supriză: nu mai găseşti nimic ȋn ultimele zile din an. Cereți oferte, comparați şi dacă vă place ceva, ȋncepeți să faceți demersurile. Ştiți voi: contract, avans, etc.
Ofertarea
O dată puse la punct aceste detalii, puteți face o ofertă frumoasă. Atractivă. Investiți ȋntr-un designer care să vă facă nişte materiale. Atunci când veți trimite nişte oferte pe internet, să arate ȋntr-un fel. Să ȋnțeleagă oamenii că v-ați dat silința şi că ceea ce faceți voi este diferit. Nu zic să trimiteți de pe acum oferte, dar vă puteți crea o bază de date cu persoane, agenții de turism, localuri, servicii, platforme, unde puteți să trimiteți atunci toate informațiile. Când se bate gongul şi lumea ȋncepe să trimită ofertele, voi aveți 70% din treabă gata. Parcă altfel te iei la trântă cu revelionul! În loc să fie un factor de stres, este un factor de bucurie. Ai timp să te ocupi şi de oameni, nu doar de hârtii, facturi, excel-uri, etc.
Timpul
Am lăsat la final această rubrică pentru că, să fiu sincer cu voi, nu m-am gândit niciodată la acest aspect. De curând am făcut un podcast cu Paul Sfȋrlea ȋn care ne-a povestit despre un eveniment ȋn care a gândit absolut totul, inclusiv timpul oaspeților.
Mai concret: cum le ocupăm timpul oamenilor care vin ȋn locații?
Organizăm (din nou) concursuri cu premii fictive şi tombole triste sau ne ocupăm ȋndeaproape de timpul lor?
Din momentul ȋn care vor intra ȋn clădirea unde se va ține revelionul şi până ȋn clipa ȋn care vor ieşi de acolo, ce vor face? Ce activități vor avea? Cum putem interveni noi ȋntr-un mod neintruziv dar care să aducă valoare experienței oamenilor?
Partea proastă este că nimeni nu s-a gândit până acum la acest lucru, partea bună este că aveți trei luni să o faceți!
Succes şi sper să aud cât mai multe poveşti frumoase legate de evenimentele din România pentru acest sfârşit de an, pentru că da, se pot face bani de revelion. Fără să furăm pe nimeni, fără să dăm țeapă, fără să subjugăm şi fără să ne batem joc. La ce vremuri am avut anul acesta, parcă ar merge să ȋl ȋncheiem aşa cum trebuie, să avem un revelion deosebit…
Eu mă retrag aici, este ultimul articol pe care ȋl scriu pe tema aceasta. Dacă primul articol şi cu acesta nu v-au dat de gândit, poate e timpul să faceți şi altceva. Sau nu.
Toate cele bune,
Mihai Fetcu