Competiţiile de bar – te fac mai bun sau mai prost? [RO]

Salutare!

Sună a click bait, dar vă promit că nu este! Pe cuvânt de cercetaş! :>

Ṣtiu că sună ciudat auzind asta din „gura mea virtuală”, mai ales că mai mereu am fost foarte vocal în ceea ce priveşte partea de concursuri.

Am rămas şi voi rămâne pro competiţii de orice fel, pentru că eu consider că reprezintă o etapă importantă din cariera cuiva care vrea să persevereze.

Competiţiile dacă vreţi, puteţi să le priviţi ca pe nişte auto-evaluări. Vedeţi exact unde vă situaţi din punct de vedere tehnic, cum reuşiţi să captaţi atenţia publicului, cum vă descurcaţi într-o situaţie de bar, etc.

Ce nu am recomandat niciodată a fost însă să participi dacă nu ai o bază solidă. Nu experienţă, ci o bază solidă. Dacă tu nu ştii ce este „double strain”, nu prea te ajută competiţiile.

Ca şi o comparaţie, dacă tu nu ştii cum să tragi de fiare, degeaba te duci la un concurs de culturism. Ai parte de experienţa de acolo, dar dacă tu nu ai făcut corect o tractiune în viaţa ta, nu prea te ajută.

Aşa este şi în bar. Se sar foarte multe etape şi pare că ne grăbim undeva cu viteza luminii. Spre ce? Nici noi nu prea ştim dar mergem, (uneori cu frâna de mână trasă) că aşa e cool.

Consider că un concurs ar putea fi ca un etaj construit la o casă. Dacă nu ai o fundaţie solidă, este doar o chestiune de timp până se va prăbuşi, iar bartending-ul este plin de barmani prăbuşiţi. Care ieri erau „campioni”, iar astăzi se ocupă cu lucruri diametral opuse.

Pe deoparte înţeleg fenomenul. Brandurile investesc bani, vor rezultate. Nu se aşteaptă să vină cineva din neant şi să despartă un Martini în două ca Moise, dar îşi doresc expunere care de multe ori se realizează prin participarea efectivă a barmanilor  oamenilor.

Cum barmanii de competiţii sunt o specie pe cale de dispariţie, se acceptă orice tip de persoană care doreşte să participe, am văzut unele cazuri în care persoanele respective nici nu făceau parte din industria noastra.

O fi bine, o fi rău? Doar cei cu cifrele ne pot spune..

Nu mă înţelegeţi greşit, nu am nimic cu persoanele la început de drum care vin la competiţii. Am ceva cu persoanele începătoare care vin la competiţii din motive total nepotrivite. Care vor să fie cool, care vor să bea băutura sponsorului *moka*până se fac pilaf, care vor să „demonstreze”!

O altă situaţie pe care am semnalat-o este faptul că şi competiţiile, cel puţin în ultima perioadă sunt destul de statice. Aici mă refer la mixologie. În restul nu mă bag, pentru că nu mă pricep. Să revenim...

La ce mă refer atunci când spun că sunt statice? Păi este simplu, în majoritatea cazurilor, ai de făcut un cocktail şi cam asta este. Dacă este bun, ştii să îl prezinţi şi bagi juriul în filmul tău, nu greşeşti tehnic, ai şanse foarte mari să câştigi. Adică realistic vorbind, cineva care nu a lucrat niciodată în bar, dacă se duce şi bate la uşile care trebuie, cu ceva practică, ar putea la fel de bine să facă *acea* rutină care trebuie făcută în concurs ca oricare altul.

O exersezi de douăzeci de ori pe zi şi ai şanse mari la podium. Spune asta despre tine că eşti un barman bun? Bineînţeles că nu şi aici este punctul cheie pe care mulţi colegi de-ai noştri nu îl înţeleg. Ai fost bun pe o anumită rutină, într-o anumită dată, pe un anumit interval de timp, pe anumite criterii.

Pentru a fi barman este nevoie de mult mai mult şi nu are rost să intrăm în detalii acum. Am mai discutat şi în trecut despre asta...

Ce nu înţeleg mulţi este faptul că o competiţie câştigată nu îţi dă dreptul de viaţă şi de moarte asupra semenilor tăi. Ai câştigat o competiţie, dintr-o dată nu mai pui mâna pe mop! Este sub tine, tu ai o cupă cu numele tău pe ea, eşti în altă ligă!

Tu nu mai vii de acum la program, îţi permiţi să întârzii, pentru că eşti campion! De acum nu mai eşti umil, în banca ta, eşti vocal! Căratul butoaielor de bere este o amintire veche iar orice altceva în afară de cocktail-uri este sub tine. Eşti next level! Scrie şi pe diploma ta din carton, pixelată, pentru că organizatorul nici măcar nu şi-a dat interesul să fie logo-ul lui în format vectorial... :>

Ce ai câştigat la afacerea asta? Câteva like-uri la contul de Facebook şi cam atât. Când seara te pui în pat şi realitatea câştigă, îţi dai seama (sau nu) că eşti acelaşi barman mediocru, de dinainte de competiţie. Pentru că tu nu ai evoluat! A evolua înseamnă să ştii în mod conştient care sunt punctele tale slabe şi să lucrezi la ele. Continuu, până le dovedeşti uşor-uşor şi le transformi în puncte forte.

Aşadar, din punctul acesta de vedere, competiţiile te fac mai prost. Pentru că tu nu ai o bază solidă după care să operezi. Toată ziua eşti pe Facebook la vânătoare de like-uri, dar nu eşti în stare să duci o tură normală de bar, cap-coadă. Ṣtii tu: să faci curat, să faci set-up-ul, on-place-ul, să faci băuturi, chiar dacă printre ele se numără ciocolate calde şi beri la draught.

Dar tu nu şi nu, te ambiţionezi şi mergi la următorul concurs, faci aceeaşi rutină şi culegi aceeaşi lauri, care îţi ţin umflat ego-ul pentru o perioadă limitată de timp, până o iei de la capăt.

Vedeţi voi, acesta ar putea fi şi un semnal de alarmă pentru întreaga noastră comunitate! Nu pot să nu mă gândesc, oare sunt competiţiile prea „slabe”? Ne pregătesc ele cu adevărat de lucrul în spatele barului? Ne ajută să fim mai buni în activităţile pe care le desfăşurăm zilnic?

Aş vrea să văd şi eu o competiţie în care barmanul este evaluat din toate punctele de vedere:

* ştie să facă într-un mod eficient curăţenie? (mâini, pahare, sticle, fructe, frigidere, magazie, etc)

* poate să facă şi să ţină într-un mod corect un inventar de bar?

* este capabil să scoată nişte comenzi pe bar în mod corect? (dacă ai două cocktail-uri diferite, două beri, un cappuccino, trei limonade, cum le scoţi? care produs este primul, care este ultimul?)

* poate să fie un ambasador cinstit în ceea ce priveşte consumul responsabil? (aici nu mă refer doar la alcool)

* are spiritul de echipă dezvoltat? este capabil de multi-tasking?

* are un vocabular dezvoltat prin care poate dezvolta legături cu oaspeţii săi?

* este un „people person”?

Cred că ar fi interesant să vedem o competiţie de genul acesta. Că de cocktail-uri repetate care nu ajung nicăieri, niciodată, parcă începem să ne săturăm....

Toate cele bune,

Mihai Fetcu

4 Responses

  1. 1. De acord cu nivelul de participare a barmanilor dar te asigur ca asta se intampla si in alte tari (nu este o scuza) 2. Din pacate nu o sa faca nimeni o competitie asa cu ti-ai dori tu pentru ca nu o sa participe nimeni si va dura prea mult! 2. Toate competitiile se fac pentru show, la fel ca emisiunile TV, nu neaparat sa determine cel mai bun barman!
  2. Mihai Fetcu
    Hello! Merci pentru mesaj. Clar nu se întâmplă numai la noi, dar eu mă rezum aici, pentru că aici am mai fost în stânga şi în dreapta. Interesant punct de vedere (nr. 2) şi încep să cred şi eu asta doar că am fost (încă sunt) confuz din cauza faptului că atunci când se decernează premiile se spune: „...şi cel mai bun barman ...este..X”. Poate şi aici ar trebui cumva schimbat modul cum se folosesc cuvintele. Spun asta nu cu *hate* ci faptul că atunci când dai titulatura cuiva de cel mai bun barman, automat creşti nişte aşteptări. Din partea tuturor iar aici poate fi un moment când se întâmplă „de-click-ul” în capul oamenilor de care povestesc mai sus. Doar o părere. Merită dezbătut mai departe. XoXO
  3. * este capabil să scoată nişte comenzi pe bar în mod corect? (dacă ai două cocktail-uri diferite, două beri, un cappuccino, trei limonade, cum le scoţi? care produs este primul, care este ultimul?) Bine punctat, Mihai..
  4. Mihai Fetcu
    Salutare Andrei! Merci frumos! xoxo

Leave a comment