Mic îndreptar pentru barmani [RO]

Salutare,

Aţi citit ştirea aceea despre tipul acela din S.U.A care a intrat pentru prima oară într-o sală de forţă şi a început să împingă o bară cu 200 de kg. la piept?

Nu? Nici eu. Pentru că nu s-a întâmplat. Pentru a împinge 200 de kg. la piept, prima oară este nevoie să împingi cu 100 de kg. Ca să împingi cu 100 de kg., trebuie să împingi cu 50 de kg. înainte. Ca să împingi cu 50 de kg, trebuie să te încălzeşti mai întâi, şi tot aşa...

Cu acest gând în minte, m-am gândit să fac acest mic îndreptar pentru barmanii care s-au rătăcit de la calea cea dreaptă sau cei care pur şi simplu vin din spate şi nu ştiu în ce parte să o apuce.

Mai jos aveţi 100 de idei, dar la fel de bine ar putea fi 1000 sau 10. Principiul este acelaşi! Tratează acest job cu seriozitate şi vei fi răsplătit pe măsură. Aşadar, în ordine absolut aleatorie, ele sunt:

  1. Adaugă „te rog” şi „mulţumesc” în repertoriul tău muzical.
  2. Strânge după tine!
  3. Fă curat după tine!
  4. Spală fructele!
  5. Când lucrezi cu citrice, taie prima oară capetele şi dă jos etichetele.
  6. Citeşte cărţile acestea: 1; 2; 3; 4; 5.
  7. Ascultă podcast-urile acestea: 1; 2; 3; 4; 5.
  8. Vizionează filmele acestea 1; 2; 3; 4; 5.
  9. Nu te da în spectacol!
  10. Fii umil!
  11. Învaţă vinurile!
  12. Curăţă steamer-ul după fiecare utilizare!
  13. Curăţă absolut toate paharele şi instrumentele de bar!
  14. Nu umbla cu combinaţii!
  15. Nu trata colegii ospătari ca pe nişte unelte!
  16. Prerăceşte paharele atunci când este nevoie!
  17. Nu fă economie la gheaţă!
  18. Nu te îmbăta cu o seară înainte dacă ştii că a doua zi lucrezi!
  19. Nu vorbi la telefon în spatele barului şi nu purta cască cu bluetooth în timpul programului! (da, aceea pe care o au cei care fac curierat)
  20. Du-te la cursuri, seminarii şi/sau training-uri.
  21. Fă sport!
  22. Mergi în vizită la alte localuri!
  23. Călătoreşte în alte ţări!
  24. Învaţă şi alte lucruri adiacente lumii barului şi a industriei ospitalităţii!
  25. Nu întârzia la program!
  26. Asigură-te că uniforma de lucru este mereu curată şi călcată.
  27. Pune-te la punct cu limba Engleză.
  28. Lasă-ţi orgoliul în faţa uşii de fiecare dată când vii la muncă.
  29. Dezvoltă şi păstrează o relaţie bună cu toţi furnizorii şi partenerii.
  30. Du-te la concursuri!
  31. Dacă ai fost la concursuri şi ai avut rezultate bune, nu te culca pe o ureche şi citeşte punctul 9.
  32. Exersează tehnica în fiecare zi de lucru!
  33. Crează-ţi propria trusă de ustensile de bar.
  34. Nu te îmbăta la locul de muncă.
  35. Învaţă minim 3 lucruri despre fiecare ingredient din spatele tău!
  36. Oferă tot timpul un pahar de apă oaspeţilor tăi!
  37. Cocktail-ul „Martini” şi vermutul „Martini” sunt două chestii diferite.
  38. Etichetează toate produsele perisabile din bar şi verifică-le la început de tură.
  39. Include-i în cercul tău de prieteni pe Angus Winchester, Marian Beke, Dave Arnold şi Anistatia Miller.
  40. Încearcă să minimizezi pierderile din bar şi las-o mai uşor cu risipa.
  41. Distribuie „tips”-ul în mod corect între colegi şi nu încerca să fraudezi echipa.
  42. Fii întotdeauna cea mai bună variantă a ta sau cel puţin încearcă.
  43. Bartending-ul nu se rezumă doar la a face doar cocktail-uri.
  44. Barul este ca o scenă, locul unde performezi, nu unde te antrenezi.
  45. Meniul este cea mai bună „armă” a unui local. Foloseşte-l cu inteligenţă!
  46. Nu fuma în spatele barului!
  47. Lasă frâu liber imaginaţiei tale şi experimentează ori de câte ori ai ocazia.
  48. Pune mereu întrebări! Începe cu „de ce?”
  49. Tatuează-ţi „FiFo” (la modul figurat) pe palma mâinii stângi!
  50. Rămâi conectat la lumea barului şi fii la curent cu noutăţile şi trend-urile.
  51. „Legea veteranului” nu se aplică în bartending!
  52. Shot-urile flambate sunt ca artificiile la şampanie: passé!
  53. Adaugă în repertoriul tău noţiuni generale de barista, flair şi mixologie.
  54. Fă-ţi nişte cărţi de vizită.
  55. Acordă-ţi timp şi pentru tine.
  56. Prietenii (din afară) la locul de muncă sunt ca mărarul în limonadă: în plus (aici ştiu că Marian Porumb mă va contrazice , cel puţin la partea cu mărarul în limonada 😀 )
  57. Servirea responsabilă nu se rezumă doar la alcool şi minori.
  58. „mixos” – a amesteca, a mixa; „logos” – ştiinţă (lb. gr.)
  59. Lucrează câteva ture şi în celălalte departamente ale locaţiei unde activezi.
  60. Gheaţă corectă „full” în shaker şi un shake de 8-12 secunde ar trebui să fie suficient.
  61. A lucra pe un espressor nu este suficient pentru a fi un barista.
  62. Mătura, făraşul, găleata şi mopul fac parte şi ele din arsenalul unui barman.
  63. Vezi care este comunitatea ta locală de barmani şi încearcă să te integrezi în ea.
  64. Mergi la interviuri ca la un casting pentru filmele de la Hollywood!
  65. Când ai de preparat mai multe băuturi deodată, ele se fac după o logică, „straight-up drinks” ies ultimele.
  66. Să porţi mănuşi negre pe ambele mâini în timpul programului nu are nici un sens.
  67. Asigură-te că eşti bine odihnit înainte de a intra în tură.
  68. Ține vermut-ul la rece!
  69. Bucătarii nu sunt duşmanii tăi!
  70. „Sweet & sour” direct îmbuteliat nu este niciodată o idee bună.
  71. Nu mânca în spatele barului!
  72. Pune-te la punct cu câteva tehnici de persuasiune şi vânzare!
  73. Implică-te (pe cât posibil) în treburile administrative ale localului sau pur şi simplu ia la cunoştiinţă modul lui de operare.
  74. Gustă toate produsele din spatele tău!
  75. Fă în aşa fel încât BCB, ABS, RBS, etc să fie noile tale destinaţii de vacanţă de studiu!
  76. Cappuccino se face cu cremă de lapte, nu cu spumă!
  77. Construieşte-ţi un CV corect şi profesional!
  78. Pune-te la punct cu legislaţia în vigoare şi noul cod penal.
  79. Zâmbetul nu este negociabil!
  80. Chiar dacă eşti în deplasare, nu uita blazonul pe care îl porţi!
  81. Blender-ul şi gheaţa ”crushed/nugget” fac casă bună
  82. Lasă bârfele pentru Spy News şi ediţia de noapte a lui Capatos.
  83. „It’s just a straw” – said 9 bilion people.
  84. „Throw”, „roll it”, „swizzle” nu sunt nişte sate din Africa de Sud.
  85. Cognac-ul nu se serveşte niciodată cu boabe de cafea.
  86. Nu da băuturi prietenilor, „din partea casei”.
  87. Educaţia financiară este un „must have” în domeniul acesta.
  88. Bea multă apă în timpul programului!
  89. K.I.S.S! (keep it simple, stupid)
  90. Spală-te pe mâini ori de câte ori ai ocazia!
  91. Dezvoltă nişte hobby-uri care nu au legătură cu ceea ce faci.
  92. Ceaiul este doar din „camellia sinensis”, restul sunt infuzii.
  93. Pahar, decor, metodă, ingrediente. Ține minte bine acest aspect şi o să îţi meargă bine în cariera ta.
  94. Fă curat în magazie şi menţine acolo ordine şi disciplină!
  95. Dacă ai în vocabular „asta nu e treaba mea”, recomand o curăţare profesională a hardului.
  96. Linguriţele de bar de 50 de cm sunt pentru concursurile de mixologie din Japonia.
  97. Când combini fresh de portocale cu apă, în 9 din 10 cazuri, lumea observă diferenţa.
  98. Menta, busuiocul, salvia, rozmarinul, etc. au nevoie de tratament special.
  99. „Have a vision, think big, ignore the naysayers, work your ass off, give something back and change the world.”Arnold Schwarzenegger
  100. Enjoy the ride!

Concluzie: nu este nevoie să faceţi minuni în spatele barului. Dacă ţineţi cont de aceste lucruri de mai sus, sunteţi pe drumul cel bun!

Toate cele bune,

Mihai

No Comments Yet.

Leave a comment