La mulţi ani, Fix! [RO]

Nu le-a dat nimeni nici o şansă!

Doi români, Alex & Diana, plecaţi de ani buni din România, obişnuiţi cu un sistem diferit de lucru, s-au întors acasă acum trei ani. S-au întors să îşi urmeze visul: să deschidă ceva în România. În ţara noastră, cu birocraţile ei, cu legile proaste, cu un DSV, DSP mult prea zeloşi.

Nu s-au dat bătuţi şi au mers mai departe. Au trecut rapid peste decepţiile tipic româneşti în care furnizorii îţi dau ţeapă, în care unii angajaţi pleacă peste noapte şi nu se mai întorc şi în care statul încearcă cu orice chip să te faulteze ori de câte ori are ocazia.

Să nu ne pierdem timpul cu prostii,zic, nu de asta suntem aici. Suntem aici ca să îi celebram pe cei de la Fix Mad – Botanical Bar pentru cel de-al 3-lea an de funcţionare. Vreau să zic că mi-am ales cu grijă cuvintele şi „celebrare” este cel mai potrivit pentru că cei de la Fix:

* au decis să facă un bar în care să nu fie vorba despre ei! Ṣtiu că pare greu de crezut, dar la Fix nu vezi fancy bar tools sau vintage spirits sau şorţuri branduite ori mustăţi ceruite. Practic, ce vezi pe ei au şi în şifonier. De ce? Pentru că şi-au dat seama rapid că într-un bar, alte lucruri sunt mai importante...

* au decis că fiecare dintre noi avem dreptul la apă potabilă curată în mod gratuit. Da, ştiu, pare greu de crezut că în România există locuri care nu vor să facă bani de pe urma apei, dar sunt câteva localuri care au înţeles că atunci când consumi alcool, este foarte important să te hidratezi. Cât mai mult. Fără piedici de natură economică.

* au decis să renunţe la branding-ul convenţional. Într-o perioadă în care majoritatea localurilor nou deschise caută branduri pentru a-i sponsoriza, cei de la Fix au decis să meargă pe cont propriu. Fără să aibă target-uri, fără „branduieli învechite”, fără „table tents”, fără flyere, fără nimic. Sunt doar ei şi cu distilatele lor atent selecţionate...

* au decis să făcă băuturi mixate ce folosesc ingrediente locale, de sezon. Vedem foarte des acest lucru prin discursurile marilor baruri, chiar şi de la noi, dar nu sunt aplicate deloc. Sunt doar nişte vorbe aruncate care sună bine şi doar atât. Mult zgomot şi muzică ioc. În schimb, la Fix...Nu vă zic decât atât. Am gustat aseară un „Negroni” ce mirosea a „uşă de biserică” şi un cordial preparat din curaçao şi muşeţel proaspăt. Dacă spun că au fost „divine”, exagerez?

* au decis să simplifice lucrurile atunci când vine vorba de livrat băuturile. Staţia de lucru este foarte simplu gândită (dar eficient) şi nu ai nevoie de foarte multe ustensile de bar. (stick to the basics, eh?) Timpul de servire este foarte scurt, majoritatea băuturilor sunt build, shake sau stir şi garnish-urile sunt simple. Dacă vreţi vreun Ramos Gin Fizz sau 3x B-52, s-ar putea ca acest bar să nu fie ceea ce căutaţi voi. :>

Ce vă spun aici nu este doar din punctul de vedere al unui consumator. Acu’ ceva timp am avut ocazia şi am lucrat 2 zile în spatele barului şi am putut vedea toată imaginea de ansamblu. Am putut vedea reţetele, cum sunt ele concepute, cum sunt preparate mixurile, cum sunt livrate băuturile, etc.

Dacă sunteţi din industrie şi aveţi drum prin Bucureşti, nu ar strica să treceţi pe aici. Dacă nu sunteţi din industrie, neapărat să veniţi pe aici. Muzica, atmosfera, staff-ul prietenos, băuturile bine balansate vor face ca experienţa voastră să fie una inedită!

La mulţi ani, Fix!

Toate cele bune,

Mihai Fetcu

No Comments Yet.

Leave a comment