Cămaşa de forţă [RO]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunt cu treabă în Iaşi. Nu am mai fost aici de ani de zile şi sincer nu am fost niciodată în căutare de baruri. Până astăzi. Mânat de curiozitatea postărilor făcute de Vlad Gora, actualul campion al României am zis să îi fac o vizită…

Ştiam că lucrează la “Oddity” dar nu ştiam nimic despre acest loc. (ruşine să îmi fie) Bag pe “Google Maps” şi ajung într-un loc unde nu este nimic. Mă mai învârt puţin, nimic. Nu văd nici un semn şi mă decid să cer ajutorul. Abordez un grup de tineri şi cum am fost învăţat de mic, mă lansez în discuţie:

“-Salutare. Scuze, caut şi eu un local, Oddity.

- E mai nou? Că noi nu am auzit de el.

- Nu ştiu, cred că da. Servesc cocktail-uri.

- Aaaaa, păi de ce nu ai zis aşa? E pe colţ o shoterie, mergi acolo.

- Nu, nu, nu. Nu vreau shot-uri. Vreau cocktail-uri. Băuturi mixate.

- Crede-mă, au nişte shot-uri acolo. 5 lei sunt. Te faci p#$% direct!

- Mulţumesc, dar nu vreau asta.

- Ok, dacă vrei, stai cu noi şi mergem împreună să bem nişte shot-uri acolo.

- Mulţumesc, dar trebuie să plec. O seară faină!

- Ok, dar dacă totuşi mergi acolo, să comanzi “Cămaşa de forţă”. Nu o să îţi pară rău!

- Ok, am să ţin minte.

[Să nu mai zică lumea că nu sunt moldovenii ospitalieri]

Într-un final, ajung la “Oddity”. Era un etaj mai jos dar ca un cocktail bar ce se respectă, nu avea un semn afară. Spun asta, pentru că din moment ce am intrat acolo, m-am simţit parcă în altă lume. Auzim tot mai des această expresie prin revistele de specialitate şi pare uşor clişeic, dar în cazul de faţă, aceasta este realitatea. Mă pun pe scaun şi în mod involuntar interceptez o discuţie între doi oaspeţi “non-bartenders”:

“- Ştii, mie îmi place mai mult The Botanist neat, decât Martin Miller în amestec.

- Da, da. Şi mie îmi place super mult.”

Înţelegeţi?

“Oddity” este un loc nici prea mare, nici prea mic. Este un loc în care barul este piesa centrală, locul în care barmanii sunt cei care care fac primul pas către oaspeţi.

Sunt 3 persoane care lucrează în spatele barului: Adriano, Ionuţ a.k.a the Unsung Hero şi Vlad Gora, care se lăsa aşteptat.

Spun asta pentru că deşi avea tot dreptul din lume să îşi ia astăzi liber, el a preferat să muncească. Aseară a fost încoronat drept cel mai bun barman din România iar astăzi de dimineaţă a făcut acelaşi drum de 400 de km pe care l-am făcut şi eu, doar pentru a ajunge la muncă.

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar genul acesta de comportament îl vedem foarte rar. Sunt puţini oameni care pot să facă acel “de-click”. Care pot să separe foarte repede adevărul de realitate. În cazul lui Vlad, adevărul este că ieri a fost cel mai bun la “World Class”, realitatea este că trebuie să muncească în continuare, începând de azi. (de ieri)

Tot respectul pentru astfel de oameni care înţeleg că în 100% din cazuri munca bate talentul şi care vor să facă ceea ce le face plăcere şi care implicit le aduce succesul. Aşadar Vlad, jos pălăria pentru tine!

Mă întorc la “Oddity”. Simt că nu am spus suficient. Din moment ce am intrat acolo, m-am simţit ca în străinătate. Foarte multe detalii bine gândite de către echipa de acolo, o atmosferă cum nu am mai văzut de mult. Cel puţin în România. Nu ştiu cine este “mastermind-ul” din spatele acestui concept, dar se vede că s-a gândit la foarte multe aspecte. Unul dintre ele ar fi comfortul oaspeţilor. Cu toţii am fost în baruri în care scaunele sunt incomfortabile iar dacă stai o perioadă destul de îndelungată pe  ele (ca mine) ajunge să te doară posteriorul. Aici nu e cazul, pentru că dacă simţi asta, te poţi aşeza liniştit pe calul cu mânere. Da, aţi citit bine, au un cal cu mânere la bar, perfect funcţional pentru cei care vor să practice renumitele rutine ale lui Marian Drăgulescu.

Luminile sunt bine alese (unele fac parte dintr-un fost bloc operator iar altele de la o fabrică de chimicale) şi ghiciţi cine este în “spotlight”?

Barmanii, bineînţeles. Doar ei sunt cei care pun în mişcare motorul ospitalităţii, nu?

Sunt foarte multe lucruri de spus despre “Oddity” dar vă las pe voi să îl descoperiţi aşa cum trebuie. Până una alta, pot să mă laud cu prima băutură preparată de Vlad Gora în calitate de campion al României!

New Born Baby - Rom, rom aromatizat cu cocos, lichior de cafea, lichior de migdale, sirop de scorţişoară, suc de lămâie proaspăt.Gata, vă las. Mă duc să văd care e treaba cu “cămaşa de forţă”!

Toate cele bune,

Mihai

Later edit: Am fost la “croitoria de shot-uri”. Am cerut vestita “cămaşa de forţă”, un mix interesant format din Tatratea 72% Outlaw, Absinth, Sambuca şi Tabasco. Singura întrebare a barmanului a fost:

“Cum să fie? Mai strânsă sau mai lărguţă?

Ce credeţi că am răspuns? :>

No Comments Yet.

Leave a comment